amazon-händelse-2018-enheter-1
- Smart hem

Alexa, var rädd

‘Vad var din favorit sak idag?’

 

Jag hörde frågan från minst fem olika Amazon-chefer förra månaden i Seattle, när online-megaretailer introducerade oss till ungefär ett dussin nya Alexa-prylar . ‘Vad hoppade på dig?’

 

Allt av det? Inget av det? Jag var verkligen inte säker. Jag såg inte en ny, breakout hit som jag såg när Amazon först komprimerade Alexa ner i en Dot-sized högtalare som kostar bara $ 50 . I stället såg jag en röra av tangenter, ett eko för allt. Alexa, kasta spaghetti på väggen. Alexa, berätta vad som fastnar.

 

För att vara tydlig finns det redan tomatsås över hela vardagsrummet. Av min räkning presenterade Amazons 21 – ja 21! – olika Alexa-högtalare, prylar och tillbehör hittills, och det räknar inte ens alla Alexa-utrustade Fire-tabletter och Fire TV-streamers , inte heller tar det hänsyn till gluten från tredjeparts Alexa-enheter som inte tillverkas av Amazon .

 

Alexa är överallt, och från och med den här förflutna sommaren hyser hon ungefär 70 procent av den smarta högtalarmarknaden för sig själv . Med bara fyra högtalare i sin katalog förblir Googles 24 procent på en avlägsen andra plats.

 

Men siffror kan vara vilseledande. Den siffran på 24 procent utgör en snabb uppgift för Google, som fortfarande är relativt ny för det smarta högtalarspelet, som bara släppte sin egen $ 50 smart högtalare, Home Mini , för ett år sedan. Och till skillnad från det fuzzy-at-best-fokuset på Alexas övergripande strategi, ser Googles sortiment av enheter – som nu har en attraktiv, kamerafri smart skärm som heter Hem Hub – verkar nollställa på vad konsumenterna faktiskt vill ha.

 

Så vad hoppade ut på mig förra månaden? Mer än någonting är det här: Jag tror att Amazon kan bli orolig.

 

tredje-gen-amazon-eko-dot-produkt foton-6

 

En hårdvara slagmark

 

Det finns god anledning till att Amazon ska frukta Google, och det är inte bara för att Home Mini ser söt ut. Ändå Mini ser söt, och att, i kombination med en starkare ljudkvalitet än den förra generations Echo Dot är sannolikt varför ett växande antal konsumenter började att välja Google över Amazon för den kritiska första smarta högtalare köp. Som ett resultat började Google snabbt att vinna i Amazons backspegel .

 

Jag kunde bara föreställa mig att en orolig Amazon mumlande ‘måste gå snabbare’, eftersom det oredligt släppte sina nya Alexa-enheter på oss vid den virvelvindshändelsen i Seattle förra månaden. Många av de nya grejerna ger helt enkelt färskt foder till Amazons ojämlikhetsoffensiv (ser på dig, Echo Clock och Alexa Microwave ), men de uppdaterade Echo-högtalarna – särskilt den nya, snyggare, ljudigare Echo Dot – verkar som ren spelar på att försvara Alexas gräs från den upprorande Google Assistant.

 

google-home-hub-8

 

 

Detsamma kan sägas om den nya, andra genens Echo Show . Liksom den tidigare genen Echo Dot var den första Echo Show för utilitaristisk i design, speciellt jämfört med snygga Google Assistant-powered smartdisplayer från Lenovo , JBL och nu Google själv med hemnavet . Med en större skärm och en mycket bättre design korrigerade den nya Echo Show dessa sårbarheter – men användargränssnittet ligger fortfarande bakom den smarta, smarta designen hos sina Google-driven konkurrenter .

 

Jag undrade vad dessa smarta skärmar skulle visa oss tillbaka när rykten först framkom att de var i verk – nu tittar jag på dem och jag ser Googles mjukvarukant, klart som dag. Här är bara ett exempel: Be en Google-skärm för något, och du får se dina egna ord visas på skärmen när du talar – en visuell verifiering som det hörde dig rätt och något folk har länge vant sig vid efter år med att använda röstassistenter på sina mobila enheter. Med Echo Show ser du ingenting annat än Alexas blinkande blå ljus som du talar. Och kom ihåg att Echo Show inte kan söka på YouTube med hjälp av röstkommandon, eller att det inte kan dra upp en karta alls.

 

Programvaran kan alltid förbättras, men det är aldrig ett gott tecken när ditt nyutvecklade operativsystem ligger bakom kurvan vid lanseringen. Och trots Amazonas snedvridning förra månaden nämnde inte Mini Echo Spot smart display en gång, vilket plötsligt orsakade en av sina mest kreativa mönster att känna sig rätt daterad.

 

Tidpunkten är också hemskt. Den nyskapade Google Home Hub är mindre, billigare – och ja, bättre än Echo Show, som alla är lätta skillnader för casual jämförelse shoppare att förstå, och det gör ett utmärkt jobb med att visa allt som Google Assistant kan . Det kan mycket väl vara pricken med smarta skärmar och en varm säljare den här semesterperioden.

 

Utöver allt detta har Google fotfäste i mobil tack vare Pixel-linjen för smartphones och det faktum att Google Assistant kommer som standard på flera andra populära Android-enheter. Det är en hel tillgång till assistenten som Amazon inte kan matcha.

 

Gör det så

 

Echo drog mycket av sin första inspiration från science fiction. Internt höjde Amazon produkten som ‘en Star Trek-dator för ditt hem’, och ambitionen att omvandla människors vardagsrum till något närmare ett talande rymdskepp kvarstår idag.

 

‘Vi tror att vi är på väg mot nästa stora störning i databehandling’, säger Amazons tidigare smarta hemdirektör Charlie Kindel , som talar på CEDIA-mässan 2016 . ‘Vi tycker att störningen är omkring röst.’

 

Visst nog finns en mini singularitet på spel här. Dedikerade, alltid lyssna röstassistenter erbjuder snabb tillgång till ett stort antal tjänster som krävde en skärm – eller åtminstone vår tid och uppmärksamhet. Från att kolla nyheter och väder för att beställa en uber eller en pizza, erbjuder fullfunktionella röstassistenter som Alexa våra omedelbara behov och behov utan att vi behöver flytta, titta på någonting eller prata med en annan människa. Du behöver knappt tänka. Fråga bara och ta emot – en friktionsfri gateway till nästan vad som helst. Alexa, gör det så.

 

Kalla det en konvergens om du vill, men det är egentligen bara en naturlig utveckling av vårt förhållande till webben. I början öppnade vi den med datorer utrustade med bullriga uppringningsmodem. Smartphones inledde mobil internetets ålder, där vi kunde ansluta molnet med oss i våra fickor. Nu, för dem som vill ha det, är internet en osynlig närvaro som fyller våra hem Dot by Dot, Home Mini by Home Mini, alltid lyssnar på vår nästa fråga eller kommando.

 

Amazon och Google försöker både dominera denna spirande ålder av det omgivande internetet. Google har gjort det förut och exploderat för framträdande för mer än 25 år sedan genom att cementera sin plats som ytterdörr för att hitta någonting online. Apple blev Apple vi känner idag genom att översätta den online-upplevelsen till oemotståndliga mobila enheter med en app för allting. Till gatekeepersna går skämt, och Alexa och Google Assistant är låsta i hård konkurrens för den senaste arbetsöppningen.

 

Förbättringar av artificiell intelligens kommer att hjälpa till att förfina erfarenheten och göra dessa assistenter bättre för att förutse våra behov och ge oss det vi ber om – och det är här Google har en annan viktig fördel framåt. Sökgiganten har årtionden av erfarenhet av att läsa sökfrågor och dirigera människor till vad de vill ha från webben, och det är en branschledare för att utveckla konsumentnivå AI. Titta bara på Google Duplex , som låter Assistant prata med andra människor på din vägnar för att boka bord för middag eller för att hjälpa till att avlägsna telemarketers. Alexa kan inte göra någonting så.

 

amazon-händelse-2018-enheter-1

 

Fokus, Alexa

 

Amazon lanserade Echo för fyra år sedan , och det skulle inte finnas något annat på marknaden som det förrän två år senare, när Googles hemma smart talare anlände. Echo Dot hade ett helt och ett halvt år på marknaden innan Google Home Mini gjorde sin debut – Echo Show hade ungefär samma start på Googles startsida .

 

Och ändå känns det mycket, mycket närmare än marknadsandelarna tyder på. Både Amazon och Google har en respektabel andel kunder till sig själva. Båda har pengarna och drivkraften att fortsätta att flytta sina respektive assistenter till det vanliga. Båda har tilltalande smart högtalare på hög nivå som kostar $ 50. Båda erbjuder attraktiva pekskärmsmycken. Jag ger Amazon kanten i smart hemkontroll tack vare olika Alexa-gadgets från tredje part och det faktum att Echo Plus kommer med sin egen inbyggda Zigbee-radio- och temperatursensor. Men Google har en egen kant med Google Home Max , som erbjuder premium-ljudande singelhögtalare som ingen Amazonas Echo-högtalare kan matcha.

 

Och i slutet av dagen är det Google som håller nibbling i Amazons marknadsandel – och tack vare Home Hub, har sökjuggernaut chansen att ta sitt största bett, ända sedan 2018 kommer till slut.

 

Allt detta borde göra de kommande sex månaderna en avgörande period i röstkrigarna mellan dessa två titanerna. Amazon är till stor del på defensiven och hoppas sannolikt att nya enheter som Echo Sub eller Echo Auto kan bli Alexas nästa hit. Under tiden kommer Googles vision för det framväxande omgivande internetet att komma i fokus vid rätt tidpunkt. Det, mer än någonting, skulle ha Amazon väldigt nervöst.

 

Handla om Wanda Curci

Läs alla inlägg av Wanda Curci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *