iRobot-terra-foto situ-phone-mow
- Smart hem

IRobots Terra robotgräsklippare skär gräset medan du slappnar av

terra-foto situ-hero-redigerade

 

För vissa är klippningen gräsmattan intensivt tillfredsställande. För andra är det en tidskrävande karaktär. Om den senare låter som du, ta hjärtat. Hjälp är på väg från iRobot , företaget som gav oss Roomba-robotvakuumet. Den senaste skapelsen, iRobot Terra, är en gräsbearbetningsmotor som är avsedd att autonomt trimma din gräs. Enligt iRobot kommer Terra vara så smart och så lätt att använda som Roomba.

 

iRobots inträde i det automatiserade gräsmattan är betydande. Det är en annan signal denna marknad växer. En rapport förutspår att försäljningen av dessa produkter kommer att överstiga 2 miljarder dollar (cirka 1,52 miljarder kronor / 2,79 miljarder dollar) år 2022. Roboten gräsklipparnas sofistikerade utveckling ökar också. Nyligen meddelade flera tillverkare att deras modeller snart kommer att fungera med Google Assistant och Alexa. De kommer också att skryta med bättre navigering tack vare inbyggd GPS.

 

Robust nog för ute

 

På samma sätt som standardrobotrenare har Terra en hjulkropp som är rund och platt. På samma sätt sitter maskinen dockad på sin hemmabas tills den är redo för åtgärd. Som med en Roomba levererar Terras bas ström till robotens uppladdningsbara batteri.

 

Terra är dock gjord för att leva utomhus. Ett par tjocka bakhjul, komplett med knobbydäck, hjälper gräsklipparen att förhandla ut krävande miljöer utanför. Enligt iRobot kan Terra hantera kullar och ojämn terräng utan några problem, och det säger att det är robust nog att tolerera elementen.

 

iRobot-terra-foto situ-navigationoverlay

 

 

En smartare gräsklippare

 

En stor skillnad mellan Terra och andra robotgräsklippare är iRobot-modellens navigationssystem. Konkurrerande produkter som Robomow och Honda Miio kräver gränslinjer för att hålla dem borta från gränserna. Dessa trådar fungerar som ett elektroniskt staket och måste installeras fysiskt i hela fastigheten.

 

iRobot-terra-fotolivsstils beaconplacement

 

 

I stället för trådar är Terra beroende av en serie trådlösa fyrkanter för att triangulera sin position, liknande de som följer med iRobots Roombas. Du måste köra minst två av de tunna, stavformade fyrkammarna i marken för att ge Terra slåtteren en referenspunkt. Sedan kör du manuellt Terra, via sin mobilapp, runt kanterna på din gräsmatta. Detta hjälper roboten att skapa en digital karta över omgivningen.

 

iRobot-terra-foto livsstil-setup

 

 

Under den här inledande installationsprocessen instruerar du Terra om områden som bör undvikas. Exempel på blommor och trädgårdssängar, möbler eller dekorativa föremål. Det är klart att Terra ska vara bra att gå – inga ledningar behövs.

 

Eftersom det kommer ihåg de kartor du skapar säger iRobot att du inte behöver starta en klippa från kajen. Du kan också hämta Terra och släppa den någonstans inom din gräsmatta. Roboten kommer automatiskt tillbaka till laddstationen när batteriet är lågt, eller efter att klipparbetet är klart.

 

iRobot-terra-foto situ-phone-mow

 

 

Kommer det att klippa som ett proffs?

 

Förbättrad navigering betyder inte bara snabbare och effektivare klippning. iRobot säger att Terra kommer att klippa i raka linjer som en person skulle. Som ett resultat kommer roboten att klippa gräs i de attraktiva randarna som dina grannar (och HOA) kommer att uppskatta. Tack vare elektroniskt justerbara skärhöjder kan du ställa Terra att klippa högt på vissa ställen och låga i andra.

 

iRobot har inte slängt några av nyckeluppgifterna för Terra än. Företaget sa att det skulle kunna hantera storleken på den typiska amerikanska gräsmattan, men det nekade att ge specifika uppgifter om den typiska laddningstiden eller köra tid för Terras batteri. Terras totala täckningsområde, tillsammans med den exakta graden av kulle som den kan hantera, förblir också ett mysterium.

 

iRobot har inte heller visat exakt prissättning för Terra än. Företaget berättade för mig att det borde vara ‘liknande i pris för andra gräsklippande robotar’. Det är lite avskräckande, eftersom prisklassen för kategorin för närvarande går från $ 900 till $ 10.000 eller så. Det är betydligt mer än att du betalar för en gas- eller elpressklippare, eller för kostnaden för en klipptjänst .

 

Stöld är också särskilt oro för en dyr enhet som stannar ute. iRobot lät inte oro när jag frågade om möjligheten. Företaget sa kryptiskt att ‘att stjäla en Terra skulle vara en besvikelse för någon som kan göra det’, även om de inte vidareutvecklade.

 

Terra rullar in i Tyskland först

 

Att ta händerna på en Terra tar lite tålamod. IRobot planerar att sälja den första satsen Terra gräsklippare i Tyskland exklusivt senast kvartalet 2019. Det kommer att finnas ett begränsat, inbjudan-bara beta-program i USA, strax efter den tyska lanseringen. Enligt iRobot, bör Terra träffa den globala marknaden i stort sett 2020.

 

Handla om Wanda Curci

Läs alla inlägg av Wanda Curci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *