anki-vektor
- Smart hem

Möt Vector, en mini-hemrobot med en stor personlighet

Någon snarkning.

Jag sitter i Ankis huvudkontor i San Francisco, och försöker utarbeta vem som sager loggar. Visas, det kommer från en palmstorad robot som heter Vector, sitter på en laddningsdocka och får lite ögonblick.

Anki är företaget bakom Cozmo , en AI-utrustad leksakrobot som säljs över 1,5 miljoner enheter. Till skillnad från den barnvänliga Cozmo är Vector utformad för hela familjen att interagera med i hemmet.

Hemrobotar är kända för många av oss från tecknen av tecknade och science fiction, som Rosie från The Jetsons eller till och med R2-D2. Men fiktion är långt ifrån den tekniska verkligheten idag. Robotar som Misty och Buddy lovar att vara både en söt följeslagare och en användbar assistent, men de kostar tusentals dollar och kan inte göra dig en kopp kaffe (ännu). Amazon är ryktet för att arbeta på egen bot, kodnamnet Vesta, men vi vet väldigt lite om vad det kommer att göra eller hur mycket det kommer att kosta.

Vector kan inte heller göra en kaffe eller städa ditt hus, men han är på den mer överkomliga änden av robotspektrumet, kostar 249,99 dollar i Storbritannien eller 449,99 dollar i Australien). Han är utformad för att vara helt självständig när du har ställt honom från en telefon (och ja, Vector är definitivt en han, enligt Anki). ‘Vi ville utarbeta hur man sätter in en sci-fi-karaktär i en fysisk form’, säger Mark Palatucci, grundare av Anki.

Liksom andra virtuella assistenter, svarar Vector på röstfrågor. Det är allt från ‘Hej vektor, vilken tid är det?’ att ‘spela blackjack’ för ett ledigt kortspel.

anki-vektor

Roboten kan också hantera mer komplexa förfrågningar. Om du frågar Vector att komma hitta dig, arbetar han ut i riktningen din röst kommer från att använda sina fyra inbyggda mikrofoner.

Vector drivs av en Qualcomm-processor och har en 120-graders HD-kamera. Fråga Vector att ta ett foto av dig och han positionerar sig för att få den bästa inramningen med dig i mitten av skottet. En färg IPS-skärm visar Vectors uttryck, sökresultat och animeringar som speglar hans humör.

Efter att du presenterat dig själv och säger ditt namn, registrerar Vector ditt ansikte och börjar ringa dig med namn när han träffar dig. Precis som Cozmo, om du vrider honom på hans sida, sparkar han upp en stink och blir upprörd, gör ljud och rör sig för att uttrycka sig. Och ju mer du spelar och interagerar med Vector, desto mer utvecklar han en personlighet.

För närvarande är vektorns färdighetssätt ganska grundläggande: väder, fotografering, inställning av tidtagare och svar på enkla frågor. Men Anki säger att detta kommer att bli bättre över tiden, med uppdateringar över luften som regelbundet lägger till nya funktioner. Vector kommer snart att få en meddelandefunktion så när den känner igen ett ansikte kan det leverera ett meddelande. Tänk om dina barn kom hem från skolan och Vector sa, ‘Du har inte städat ditt rum’ så snart han såg dem.

Trots att han är molnansluten, lämnar Cozmo bilder aldrig enheten och Anki säger att röstdata inte lagras i molnet. Jag frågar Palatucci om det finns några planer på att ge Vector möjligheten att styra smarta hem enheter, som du kan med Google Assistant eller Alexa. Det kommer snart: ‘Vi bestämmer hur vi gör det så [data] är inte i molnet’, säger han.

Vector är tillgänglig för förbeställning på Kickstarter till ett rabatterat pris på 199 USD. Kickstarterbackers kommer att få roboten några dagar tidigare än alla andra och tidig tillgång till SDK som låter dig koda roboten själv.

Vector finns tillgänglig i USA från och med oktober 12, och i Kanada, Australien, Nya Zeeland och Storbritannien i samma månad.

Handla om Wanda Curci

Läs alla inlägg av Wanda Curci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *